ИГРА Добре дошли в нашия BhBp магазин! За кратки указания за работа с него щракнете ТУК
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню
Вижте всички статии

11 най-важни ползи от използването на Пчелен прашец

11 най-важни ползи от използването на Пчелен прашец

11 най-важни ползи от използването на Пчелен прашец

1. Пчелен прашец - едно от чудесата на природата.
Биологичната му роля на мъжкаи семенни клетки при растенията се обезпечава от над 250 активни вещества в състава. Поради това и въздействието му върху човешкия организъм е многостранно.

Съдържа над 250 биологично активни вещества, включително протеини, въглехидрати, липиди, мастни киселини, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти, антибиотици.

2. Пчелният прашец е натоварен с голямо разнообразие от антиоксиданти , сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин, каемпферол и глутатион (Доверен източник).

Антиоксидантите защитават тялото ви от потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали. Увреждането от свободни радикали е свързано с хронични заболявания като рак и диабет тип 2 (Доверен източник).

Изследвания с епруветка, животни и някои човешки изследвания показват, че антиоксидантите от пчелен прашец могат да намалят хроничното възпаление, да премахнат вредните бактерии, да се борят с инфекциите и да се борят с растежа и разпространението на тумори

3. Пчелният прашец способства намаляването на високите кръвни липиди и холестерол

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб (Доверен източник).

Както високите кръвни липиди, така и високият холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Интересно е, че пчелният прашец може да понижи тези рискови фактори.

Например, проучвания върху животни са показали, че екстрактите от пчелен прашец могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, особено „лошият“ LDL холестерол (10 Доверен източник11 Доверен източник).

При хора с късогледство, причинени от запушени артерии, добавките на пчелен прашец понижават нивата на холестерола в кръвта, което увеличава зрителното им поле (Доверен източник).

Освен това антиоксидантите в пчелния прашец могат да предпазят липидите от окисляване. Когато липидите се окисляват, те могат да се скупчат, ограничавайки кръвоносните съдове и повишавайки риска от сърдечни заболявания (11 Доверен източник)

4. Пчелен прашец има хепатопротективно действие, подобрява работата на черния дроб и го съхранява

Черният дроб е жизненоважен орган, който разгражда и премахва токсините от кръвта.

Проучванията при животни са установили, че пчелният прашец може да подобри способностите му за детоксикация.

При по-старите животни пчелният прашец засилва антиоксидантната защита на черния дроб и отстранява повече отпадни продукти, като малодиалдехид и урея, от кръвта ( 12 ).

Други изследвания върху животни показват, че антиоксидантите от пчелен прашец предпазват черния дроб срещу увреждане от няколко токсични вещества, включително предозиране с лекарства. Пчелният прашец също насърчава заздравяването на черния дроб.

5. Съдържа няколко вещества с противовъзпалителни свойства

Пчелният прашец се използва традиционно за намаляване на възпалението и подуването.

Проучване при животни показа, че екстрактът от пчелен прашец намалява подуването на лапите на плъхове със 75% (15 Доверен източник).

Всъщност неговите противовъзпалителни ефекти са сравнени с няколко нестероидни противовъзпалителни средства, като фенилбутазон, индометацин, аналгин и напроксен (Доверен източник).

Пчелният прашец съдържа няколко съединения, които могат да намалят възпалението и подуването, включително антиоксиданта кверцетин, който понижава производството на възпалителни омега-6 мастни киселини, като арахидонова киселина (16 Доверен източник).

Нещо повече, растителните съединения в пчелния прашец могат да потиснат биологичните процеси, които стимулират производството на възпалителни хормони като фактор на тумор некроза (TNF)

6. Пчелен прашец може да подобри имунитета и да убие бактериите

Пчелният прашец може да засили имунната ви система, като ви помогне да избегнете заболявания и нежелани реакции.

От една страна, изследванията показват, че може да намали тежестта и появата на алергии .

В едно проучване е показано, че пчелният прашец значително намалява активирането на мастоцитите. Мастните клетки, когато се активират, отделят химикали, които предизвикват алергична реакция (18 Доверен източник).

Освен това няколко проучвания в епруветки потвърдиха, че пчелният прашец има силни антимикробни свойства.

Установено е, че екстрактът от пчелен прашец убива потенциално вредни бактерии като E. coli , Salmonella , Pseudomonas aeruginosa , както и тези, които причиняват стафилококови инфекции.

7. Пчелен прашец може да подобри заздравяването на рани и да предотврати инфекции.

Пчелният прашец има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на тялото ви за заздравяване на рани.

Например, изследванията върху животни установяват, че екстрактът от пчелен прашец е подобно ефективен при лечението на изгарящи рани като сребърен сулфадиазин, златен стандарт при лечението на изгаряния и причинява много по-малко странични ефекти (21 Доверен източник).

Друго проучване върху животни показа, че прилагането на балсам, съдържащ пчелен прашец, върху изгаряне значително ускорява заздравяването спрямо стандартните лекарства (22 Доверен източник).

Антимикробните свойства на пчелния прашец също могат да предотвратят инфекции, основен рисков фактор, който може да компрометира лечебния процес при ожулвания, порязвания, ожулвания и изгаряния

8. Пчелен прашец може да има противоракови свойства.

Пчелният прашец може да има приложения за лечение и предотвратяване на ракови заболявания , които се появяват, когато клетките се размножават необичайно.

Изследвания в епруветки са открили екстракти от пчелен прашец, който инхибира растежа на тумора и стимулира апоптозата - програмирана смърт на клетките - при рак на простатата, дебелото черво и левкемията (23 Доверен източник24 ).

Пчелният прашец от цистус ( Cistus incanus L. ) и бяла върба ( Salix alba L. ) може да има антиестрогенни свойства, което може да понижи риска от рак на гърдата, простатата и матката

9. Пчелен прашец може да облегчи симптомите на менопауза като горещи вълни.

Менопаузата, която бележи спирането на менструацията при жените, често е придружена от неудобни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и нарушения на съня (27 Доверен източник).

Проучванията показват, че пчелният прашец може да облекчи няколко симптома в менопаузата .

В едно проучване 71% от жените смятат, че симптомите им в менопауза се подобряват, докато приемат пчелен прашец (27 Доверен източник).

В друго проучване 65% от жените, приемащи прашец, са имали по-малко горещи вълни. Тези жени посочиха и други здравословни подобрения, като например по-добър сън, намалена раздразнителност, по-малко болки в ставите и подобрено настроение и енергия (28 Доверен източник).

Освен това, тримесечно проучване показа, че жените, приемащи добавки с пчелен прашец, имат значително по-малко симптоми на менопауза. В допълнение, тези добавки помогнаха за понижаване на "лошия" LDL холестерол и повишаване на "добрия" HDL холестерол

10. Може да подобри обмяната на веществата, храненето, метаболизма и активното дълголетие.

Някои доказателства предполагат, че пчелният прашец може да подобри използването на хранителните вещества от организма.

Например плъховете с дефицит на желязо абсорбират 66% повече желязо, когато се добавя прашец към диетата им. Този ефект вероятно се дължи на факта, че прашецът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които засилват усвояването на желязо ( 30 ).

Освен това здравите плъхове, хранени с прашец, абсорбират повече калций и фосфор от диетата си. Прашецът съдържа висококачествени протеини и аминокиселини, които могат да подпомогнат подобна абсорбция ( 30 ).

Други изследвания върху животни доказват, че пчелният прашец може да подобри растежа на мускулите, да ускори метаболизма и да насърчи дълголетието.

11. Пчелен прашец е безопасен за повечето хора и е лесен за добавяне към диетата.

Пчелният прашец се предлага под формата на гранули или добавки и е безопасен за повечето хора.

Можете да го закупите в здравните магазини или от местния пчелар.

Гранулите могат да се добавят към любимите ви храни като закуска или коктейли.

Хората с алергии към цветен прашец или пчели обаче трябва да избягват продуктите от цветен прашец, тъй като могат да причинят симптоми като сърбеж, подуване, задух или анафилаксия (32 Доверен източник).

Тези продукти също могат да взаимодействат отрицателно с разредители на кръвта, като варфарин (33 Доверен източник34 Доверен източник).

Бременните или кърмещи жени трябва да избягват продуктите от пчелен прашец, тъй като липсват доказателства, че те са напълно безопасни за бебета.


Довер

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари