ИГРА Добре дошли в нашия BhBp магазин! За кратки указания за работа с него щракнете ТУК
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню
Вижте всички статии

Ядем за да живеем, или живеем за да ядем

Ядем за да живеем, или живеем за да ядем

Тези дни попаднах на една, според мен, важна тема в https://www.bg-mamma.com/?topic=653399, където прочетох различни мнения.

Темата за храненето е древна, важна. Не случайно има наука за храненето, както впрочем има науки за всичко.

Понеже в ерата на дигиталните технологии всеки се изживява за автор и всеки има възможност да публикува всякакви бивалици и небивалици и аз като лекар ще кажа своето мнение по темата с уговорката, че това мнение няма претенции за меродавност, но че истината е някъде там.

Акцентирам вниманието върху вечерята. Защо е добре да не се вечеря. Обикновената практика е човек цял ден да хвърчи като финикиец по различни задачи, да хапва накрак, набързо или изобщо да не слага троха в устата си. Прибира се най-сетне вечер у дома и започва - салатка, ракийка, туршийка, мезенца/кюфтенца и т.н. Цвета на виното или вида на бирата при тази процедура са без особено значение. 

Много хора умират в съня си. За тях казват, че едва ли не са щастливци. Защото пак някой някога някъде беше казал: "Не смъртта, умирането ме тревожи". Аз лично смятам, че щяха да са по-големи щастливци ако бяха поживели още. Животът е дар и то еднократен и трябва да бъде приеман с балгодарност. Защо умират в съня си. На тази тема може и са написани не един и два доктората. Но да погледнем конкретната причина от страна на начина на хранене.

Та значи, прибира се юнакът в къщи, гладен - две не вижда. Хапва и пийва стабилно и си ляга рано-рано /шоуто на Слави вече го няма, 24.01.2020/. Юнакът заспива юнашки сън, но стомахът му се събужда и започва едни процес, наречен храносмилане. Процесът е съпроводен със звуци - хъркане и пъркане и за всяко си има причина. Обикновено това са газови мехури, които се стремят да излязат навън по един или друг начин. Обработката на храната в стомаха продължава към 2 часа при наистина адски условия преди да напусне през нормалния изход - пилора и да отпраши към дуоденума, където обилно се гарнира с жлъчен сок, панкреатичен сок и да поеме по тънките и дебелите черва и т.н. Това за адската обработка в стомаха го казвам не случайно. Образно казано стомашният сок по време на хранене може да реже ламарина. Но в стомаха няма ламарина, а има особени клетки, които образуват стомашната лигавица и като плочки за баня защитават тъканите под тях. Ако юнакът обича и хапва люти чушки и пийва люта ракия положението става още по-напечено. Може и ряпа, чесън, черно пиперче, праз и пр. Дори на дяволите там ще им стане горещо. Още повече, че алкохолът повишава секрецията на стомашния сок, който реже ламарина и каквото му падне, където падне - дупка прави. 

Има много деликатни места в човешкия организъм. Познаването и уважаването им би подобрило чувствително качеството на живот и продължителността на всеки един от нас. Едно от тези места е преходът на хранопровода към стомаха. Там е една клапа, която се нарича кардия. В норма тя не позволява връщане на "адски" киселото и лютиво и горчиво и тръпчиво и пр. стомашно съдържимо да се върне обратно към хранопровода. Но при юнака, както видяхме хапката и пийката са нормата. Преразтегляният хронечно стомах, претоварването му, преяждането водят до нарушаване на клапанния механизъм на кардията. Стомахът има доста яки мускули, които се мъчат да пробутат съдържимото към изхода - пилора и дуоденума /дванадесетопръстното черво/. В резултат на тази дейност, налягането в стомаха периодично се повишава от една страна. От друга страна полегналото положение  на нашия герой водят до т.нар. гастро-езофагеален рефлукс, т.е. стомашна регургитация или казано по-просто стомашното съдържимо тръгва рязко нагоре към хранопровода, нещо като протуберанс, като вулканично изригване като по пътя си изгаря всичко. Юнакът усеща това като кисилини зад гръдната кост. И де да беше само това. Понякога изригването е толкова силно и обилно, че киселото стомашно съдържимо се връща в устната кухина а там, както може би знаете е началото и на дихателните пътища. Та, както вече казах, в съня си, юнакът усеща някакъв ански дискомфорт, тякаква пареща болка зад стернума / гръдната кост, после идса уж да се облегчи, като изпусне доколкото е възможно и доколкото осъзнава деликатно газовете, както той си мисли, но това се оказва пареща струя в устата. И преди да каже "М.... му! поема дъх, но вместо въздух в трахеята и бронхите нахлува кисела и пареща стомашна кашица и от това настъпва задушаване. Това е песимистичният вариант. Оптимистичният е - кашлица до посиняване, заричане, че повече няма да пие и да се напива, сълзотечение, саливация и чувство на пропадане в асансьорна шахта, студена пот и др. екстри. 

На никого не го пожелавам.

И ако пълният глад вместо вечеря трудно може да се възприеме. Ако за някой чаша кисело мляко, ябълка или банан е добро решение, то при други това е печено пиле или хамбургер с каптофки. Все пак има едно златно правило - да не се прекалява. И човек след вечеря да се чувствма леко гладен. Храненето трябва да е бавно, за да имат време импулсите от рецепторите да достигнат до ядрата на хипоталамуса и да сигнализират за промяната в обстоятелствата. 

Добро решение е и чаша горещ чай с малко мед, може и малко ром или нещо подобно и хубава книга в ръка /"Нещата" на Карбовски отпадат веднага, язък за хартията/. Защото има книги, които се четат преди храна, по време на храна, след храна и вместо храна. 

Да не забравяме, че чувството за ситост е непознато на към 50% от хората на Земята. А за нас ще е здравословно да изпитваме малко чувство на глад.

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари