ИГРА Добре дошли в нашия BhBp магазин! За кратки указания за работа с него щракнете ТУК
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG

Количка

0 артикула
Валута:BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език: BG
  • Меню
Вижте всички статии

Пчелен прашец - храна и лекарство

Пчелен прашец - храна и лекарство

За по-подробна информация за пчелен прашец и вход в магазина

Биологичната роля на пчелен прашец е, че той представлява мъжките семенни клетки на растенията. Чрез него пчелите опрашват растенията. Оплождането при растенията се нарича опрашване, тъй като се предизвиква от попадане на прашеца от тичинките на растенията върху близалцето и от там до плодника, където се осъществява същинското оплождане, завръз. ОТ генетична гледна точка една част от наследствената информация идва от мъжките растения и цветове чрез прашеца, а друга част - от женските растения и цветове. Така се съчетават наследствените признаци на едните и другите индивиди и така се съчетават положителните признаци, които имат значение за оцеляване на видовете, за тяхната изменчивост и адаптация към рломенящите се условия на околната среда. 

Огромната роля на прашеца за развитието на растенията е причина той да има изключително сложен и балансиран състав, като образно казано в минимум обем се съдържат максимум полезни и носещи информация вещества като нуклеинови киселини, аминокиселини, олиго- и полипептиди, въглехидрати, флавонови киселини, микроелементи, витамини, природни антибиотици и фитонциди.

Дневната доза на прашеца варира. Тя не е фиксирана, както при силно действащите лекарствени средства, като химиотерапевтиците, антибиотиците. Терапевтичната широта на пчелния прашец е много голяма. Тя представлява разликата между минималното количество прашец, което предизвиква положителни промени в здравния статус на човека и максималната доза, която започва вече да вреди на организма. Леталната доза на прашеца практически е безкрайно голяма.

Тези параметри показват, че използването на прашеца от човека е безопасно, полезно и лесно приложимо. Противопоказанията за прием на пчелен прашец са малко. Най-вече прашец не се препоръчва и дори може да се окаже много опасен за здравето и живота на хора, които имат повишена чувствителност към пчелен прашец, мед, пчелна отрова, прополис и въобще пчелни продукти. Пчелен прашец не трябва да се дава и на деца под една годишна възраст, тъй като като природен продукт, събиран от растенията, може да съдържа спори на ботулизма. Стомашният сок на децата до 1 годишна възраст е по-слабо кисело, pH е по-високо, отколкото при хората над 1 годишна възраст. Това може да стане причина спорите на ботулизма, които се развиват в анаеробни условия в стомашно - чревния тракт да се развие тежка висцерална форма на ботулизъм. Спорите се развиват във вегетативни форми на причинителя на ботулизма - Clostridium botulini, който отделя силно отровен екзотоксин. Лечението е проблемно. Смъртността в САЩ достига 8% от всички заболели през 2010 год. При кърмачета смъртността е по-висока. Опасността от развитие на ботулизъм при деца до 1 годишна възраст, както и при хора с понижена киселинност на стомаха /повишено pH на стомашния сок/ след оперативни вмешателства на стомаха, както и при ахилия е значителна поради голямото разпространение на спори на ботулизма в природата. Ахилията е такова състояние, което няма как да бъде незабелязано. 

В резюме:

Прашец - да, колкото по-редовен прием - толкова по-добре, но да не се забравя, че "дозата прави лекарството". Ако е ниска - няма да има сила да подейства, ако е висока - може да предизвика нежелани явления. 

20-30 грама прашец дневно е препоръчваната доза за профилактика на грипни и грипоподобни състояния. 

За по-подробна информация за пчелен прашец и вход в магазина

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари